SK EN CZ DE

10 vecí, ktorými sa v kancelárii zničíte

3 minúty a 20 sekúnd čítania

Milujete svoju prácu? Ako veľmi vaša práca ovplyvňuje vaše zdravie? Sú veci, ktoré často robíme, ale neuvedomujeme si, že ničia naše zdravie i osobný život. Práca by mala navyšovať kvalitu nášho života, nie ho ničiť. Ktoré z týchto deštruktívnych vecí patria k vášmu každodennému pracovnému životu?

1. Málo tekutín

Nedostatok vody v tele negatívne ovplyvňuje náladu, sústredenosť a produktivitu. Spôsobuje migrény a nevoľnosť. Hydratácia organizmu je dlhodobo dôležitá pre správnu funkciu vnútorných orgánov. Pitie tekutín je najlepšia prevencia voči civilizačným ochoreniam a bolestiam v tele. Dostatok vody telo udržuje mladé, krásne a fit. Nastavte si budík a vypite menší pohár vody každú hodinu.

2. Dlhodobé sedenie

Sedíte celých 8 hodín staticky na jednom mieste? Pomaly vás to zabíja. Dlhodobé sedenie spomaľuje metabolizmus a zvyšuje krvný tlak. Ak pociťujete bolesti v ramene alebo v chrbte, prvé príznaky dlhodobého sedenie sa už ozývajú. Zastavte ich a zapojte sa do programu NoPainOffice. Krátke cviky a pripomienky pre zaneprázdnených ľudí vás donútia ponaťahovať sa aj priamo za stolom. Nič k tomu nepotrebujete, stačí pár minút. Robte si pravidelné prestávky a prejdite sa, hoci len minútu. Ak máte možnosť striedavo pracovať v stoji, využite to! Prečítajte si viac o správnom sedení.

3. Izolácia

Je normálne, že keď máme priveľa práce, izolujeme sa. Nerobte to však stále. Je dôležité mať v práci svoj oporný systém a kolegov, s ktorými môžete prehodiť pár slov pri káve alebo skočiť na 5 minútovú prechádzku. Zájdite si občas na pokec s kolegom. Priatelia v práci významne znižujú stres, zlepšujú náladu a zvyšujú produktivitu. Socializácia je pre človeka prirodzená. Dobrá nálada celkovo vylepší vaše zdravie a potešenie z práce.

4. Stres

O vplyvoch stresu na ľudský organizmus sa už toho povedalo veľa. Chronický stres narušuje hormonálnu rovnováhu, spôsobuje priberanie, bolesti, depresie a vážne zdravotné ochorenia. Nerobte to. Dýchajte zhlboka. Skúste hudbu, meditáciu, kolegov, alebo sa jednoducho zastavte a vezmite si deň voľna len pre seba. Žiadna práca za vaše zdravie nestojí. Nech vás už čokoľvek stresuje, vždy to nejak dopadne. A väčšinou to dopadne lepšie ako ste čakali. Veci sa pohnú aj bez toho nadbytočného stresu.

5. Nadčasy a workoholizmus

Robíte prácu za iných, aby ste si šplhli u šéfa? Majte dostatok sebaúcty a myslite na seba a svoje zdravie. Rovnováha medzi pracovným a osobným životom je základ. Nájdite si koníčky a priateľov aj mimo kancelárie. Diverzifikácia neplatí len v investovaní peňazí, ale aj v investovaní času. Naučte sa hovoriť nie a vezmite vlastné šťastie do svojich rúk.

6. Fajčenie, alkohol a nezdravé jedlá

Náš imunitný systém je pri sedavej práci a pasívnom životnom štýle prirodzene oslabený. Hodiny za počítačom telo oberajú o živiny; fajčenie, alkohol a nezdravé jedlá spolu so sedavým životom sú extrémna záťaž na organizmus. Postavte svoj jedálniček na zelenine a namiesto čokolád si cez deň zobnite z jablka alebo iného ovocia. Nevynechajte raňajky! (Káva sa nepočíta.) Fajčiarske pauzy vymeňte za krátke prechádzky po čerstvom vzduchu.

7. Krátky a nekvalitný spánok

Užili ste si oslavu narodenín alebo 10 častí seriálu na Netflixe? Občas sa ponocovať podarí každému, nerobte to však často. Pri spánku má náš mozog čas sa zastaviť, prečistiť, uložiť informácie z celého dňa a pripraviť sa na ten ďalší. Pri chronickej nespavosti mozog prestáva fungovať a nebude schopný vykonávať svoju prácu.

8. Prokrastinácia

Prokrastinácia vyvoláva nadmerný stres, pocit úzkosti, spôsobuje nadčasy v práci a sami viete, že pocit prokrastinácie nie je príjemný. Stále máte na mysli, že musíte splniť svoje povinnosti. Spomeňte si na rodičov, v tomto im dajte za pravdu: Najskôr povinnosti, potom hranie.

9. Nechránený zrak

Ak práve nenosíte okuliare s ochranným modrým sklom, žiarenie z počítača sa dostáva priamo do vášho mozgu. Unavené a namáhané oči trápia až 40 % zamestnancov. Chráňte svoj zrak a znížte námahu očí napríklad ergonomickým nastavením pracovného prostredia, upravením svetla a striedaním pohľadu na ďaleký predmet.

10. Negatívny prístup

Nie ste spokojní? Zmeňte to! Nerozširujte okolo seba negatívnu energiu, ani sa s takými ľuďmi nedávajte do kontaktu. Nekritizujte prácu ostatných, nesťažujte sa, neklamte seba ani ostatných a neobviňujte kolegov zo svojich chýb. Úprimnosť je aj dnes ešte ctená vlastnosť. Rozčuľovanie k vnútornej rovnováhe nepridáva, a povedzme si pravdu, stojí to za to? Skúste úsmev, je nákazlivý! Úsmev vyvoláva hormonálnu aj fyziologickú reakciu vo vás aj vo vašom okolí. Nemračte sa, s úsmevom dosiahnete viac. ????