SK EN CZ DE

Ako znížiť námahu očí

4 minúty čítania

Namáhanie očí ovplyvňuje stále viac pracujúcich ľudí. Je to problém, ktorý výrazným spôsobom ovplyvňuje produktivitu zamestnancov. Pociťujete príznaky ako únava a suché očí, bolesti hlavy, nevoľnosť či rozmazané videnie? Patríte k 80 % pracujúcej populácie. V nedávnej štúdii až 40 % zamestnancov priznalo, že ich problémy s očami spôsobujú nižšiu produktivitu. Takmer tretina opýtaných si kvôli námahe očí vyčlenila viac prestávok, ďalšia tretina hlásila ťažkosti so sústredením počas práce. Ako svoj zrak chránite vy?

Príznaky namáhaných očí

Namáhané a unavené oči sú veľký problém dnešnej spoločnosti. Už malé deti dokážu hodiny bez dychu sledovať pohybujúce sa kreslené postavičky na obrazovke. Dospelí sa už bohužiaľ tiež nevyhnú digitálnemu svetu za obrazovkami. Ako ste na tom vy? Digitálna námaha očí, ktorá je spôsobená rozsiahlym používaním zariadení s obrazovkami ako počítače, tablety alebo telefóny, je najznámejšou formou namáhania očí. Neplatí to však len pri práci v kancelárii. Ide o významný problém v mnohých priemyselných odvetviach, od stavebníctva po výrobu a od ťažby po prepravu na dlhé vzdialenosti. Akákoľvek práca, ktorá si vyžaduje, aby pracovníci dlhodobo zameriavali svoj pohľad, ich môže vystaviť riziku prílišného namáhania očí. Poznávate na sebe niektorý z týchto príznakov?

  • Boľavé alebo svrbiace oči
  • Ťažkosti so zaostrovaním
  • Bolesti hlavy
  • Rozmazané videnie
  • Suché alebo páliace oči
  • Červené, vodnaté oči
  • Citlivosť na svetlo
  • Zášklby očných viečok

K namáhaniu očí dochádza, keď sú očné svaly nadmerne zaťažené alebo príliš dlho držané v jednej polohe. Svaly v okolí oka sú tiež svaly, ľahko sa môžu unaviť. Dokázali by ste napríklad posilňovať ruky niekoľko hodín vkuse? Neustálym sledovaním obrazovky očné svaly namáhate rovnako. Únavu spôsobuje sústredenie sa na konkrétne úlohy, ktoré si vyžadujú zrakové zameranie. Tým sa svaly vnútorného oka stiahnu a sú nadmerne unavené.

Príčiny unavených očí

Existuje množstvo faktorov, prečo naše oči pri práci trpia. Ide o závažný problém bezpečnosti na pracovisku. Prvým faktorom je evolúcia. V minulosti boli naše oči určené skôr na činnosti zamerané na vzdialenosť. Teraz ale vykonávame čoraz väčšie množstvo vizuálnych úloh, pri ktorých je kontaktný bod oveľa bližšie k našim očiam. Zvýšenie počtu počítačov a iných obrazoviek tento problém zhoršuje. Okrem toho starnutie populácie je dôležitý faktor, oči a svaly máme vekom viac vyčerpané. Pozrite si základné fyzikálne faktory, ktoré ničia náš zrak:

  • Odlesky obrazovky
  • Modré svetlo z digitálnych obrazoviek
  • Nesprávne ochranné okuliare
  • Zlé priemyselné osvetlenie, ktoré je príliš slabé alebo nadmerne silné
  • Zlé držanie tela
  • Suchý vzduch

3 tipy ako si chrániť namáhané oči

Najdôležitejšou ochranou je prevencia. Existujú činnosti, ktoré pomáhajú zmierniť a znížiť namáhané oči. Počuli ste už o našom programe NoPainOffice? S našimi tipmi a pripomienkami si natiahnete chrbticu, zlepšíte si celkové zdravie, ale tiež dostanete pripomienky, aby ste zdvihli oči od počítača. Okrem programu NoPainOffice vám odporúčame 3 základné tipy, ktoré môžete používať hneď:

1. Implementujte pravidlo 20-20-20

Pravidlo 20-20-20 odporúča, aby ste si každých dvadsať minút nechali dvadsať sekundovú prestávku na odpočinok a pozreli sa na niečo, čo je od vás vzdialené najmenej dvadsať metrov. Robte si každých pár hodín pravidelné „odpočinkové prestávky“ na oči. Pri práci často zabúdame na žmurkanie, ktoré vedie k suchým a namáhaným očiam.

2. Znížte negatívne faktory pracovného prostredia

Vo svojom pracovnom prostredí môžete urobiť pre svoje oči a ich úľavu veľa. Minimálne úsilia a náklady môžu chrániť vaše zdravie. Ktorý z týchto tipov ste už vyskúšali?

  • Aké osvetlenie pri práci používate? Posúďte jeho vplyv na namáhanie očí a bezpečnosť pracovníkov. Aj jasná žiarivka má tendenciu prispievať k namáhaniu očí a rozmazanému videniu. Prirodzené svetlo je najlepšie. Pokiaľ to nie je možné, iné ergonomickejšie možnosti vám pomôžu vyhnúť sa slabo osvetleným a príliš jasným pracovným priestorom, ktoré vedú k namáhaniu očí.
  • Použite závesy, rolety alebo iné filtre, ktoré zabránia prílišnému oslneniu. Silné slnečné žiarenie sa dá eliminovať aj tmavšími farbami v miestnosti. Používajte matné povrchové úpravy na stenách, podlahách a na nábytku.
  • Neumiestňujte pracovné stanice priamo pred ventilačné otvory, ventilátory alebo klimatizačné zariadenia, pretože môžu prispieť k vysušeniu očí.
  • Ak je vaše pracovisko nadmerne suché, zvážte inštaláciu zvlhčovacieho systému alebo použite stolné zvlhčovače vzduchu.

3. Upravte obrazovky

Ak ste to ešte neurobili, urobte ergonomické posúdenie svojho pracoviska. Venujte osobitnú pozornosť usporiadaniu oblastí vášho stola a osvetleniu. Implementujte zmeny, ktoré znížia namáhanie očí.

  • Umiestnite počítač a ďalšie obrazovky priamo pred používateľa vo vzdialenosti 50 až 65 centimetrov od očí.
  • Uistite sa, že uhol pohľadu na obrazovky počítačov je asi 10 centimetrov pod úrovňou očí.
  • Zväčšite veľkosť písma tak, aby boli pohodlne čitateľné.
  • Nastavením jasu obrazovky znížite odlesky. Ak to nie je možné, zvážte filtre proti oslneniu, ktoré môžu znížiť množstvo svetla z obrazovky. Nadstavte jas obrazovky na počítačoch a iných obrazovkách na rovnakú úroveň jasu ako v miestnosti. Oči musia pracovať mimoriadne usilovne, aby čítali z obrazovky, ktoré sú jasnejšie alebo tmavšie ako pracovné prostredie.
  • Inštalujte zariadenia alebo aplikácie na zníženie množstva modrého svetla vyžarovaného z obrazoviek. Ak používate dioptrické okuliare a pracujete s digitálnymi obrazovkami, zvážte použitie filtra modrého svetla v okuliaroch.

Zatiaľ čo namáhanie očí môže spôsobiť nepríjemné pocity a znižovať produktivitu, dobrou správou je, že zvyčajne nevedie k dlhodobému poškodeniu zraku. Proaktívny prístup k znižovaniu namáhania očí na pracovisku môže viesť k zníženiu nepohodlia a obnoveniu produktivity. Chráňme si oči a dodržiavajme základné pravidlá spoločne.