SK EN CZ DE

Home Office bez bolesti

4 minúty čítania

Pracujete z domu a máte pocit, že sa vám horší zdravie? Ako ste na tom s chrbticou? Pasívny životný štýl a nedostatok pohybu je jedna vec, ale keď už začnete mať bolesti v krčnej alebo dolnej časti chrbtice, je najvyšší čas niečo urobiť. A to hneď teraz, kým nie je neskoro! Ste na tej najrýchlejšej ceste k chronickej bolesti chrbta, boľavému krku a ramenám, k syndrómu karpálneho tunela či k žilovej trombóze. Ako si udržovať svoje zdravie pri práci z domu?

Domov by mal byť naša oáza šťastia a pokoja, kde človek oddychuje a trávi čas s milovanými ľuďmi. Home Office ale tento koncept začína meniť, dnes z domu už môžeme robiť čokoľvek. Z pozadia obrazovky dokáže človek prežiť celý život – od práce, spánku, oddychu, pokecu s priateľmi na druhom konci sveta, cez objednanie nákupu priamo domov alebo návštevy lekára cez telemedicínu. S týmito pohodlnými „výhodami“ prichádza aj naša zodpovednosť myslieť na zdravie. V minulosti sme boli nútení k pohybu, aby sme prežili. Dnes nám na prežitie stačí internet. Čo ale robiť v prípade, že nemáte čas? Ako tráviť 8 hodín denne pri práci z domu a šetriť svoje zdravie a chrbticu? Vyskúšajte naše rady.

Práca z domu bez bolesti

Máte u vás doma vytvorené pracovné prostredie? Ak máte vlastnú pracovňu s ergonomickou stoličkou a výškovo nastaviteľným stolom, váš problém je vyriešený. Pri správnej disciplíne, zvykoch a pohybe vaše telo tak nepociťuje zmeny medzi prácou v kancelárii a prácou doma. Väčšina z nás ale tieto vymoženosti nemá. Vymenili sme kancelárske kreslá za posteľ, gauč, kuchynské stoličky i zem. Bolí vás chrbát? Dodržujte aspoň tieto úplne základné pravidlá a nastavte si doma ergonomický Home Office:

  • Svetlo z okna – malo by dopadať zo strany. Ak nemáte práve zatiahnuté, nastavte si pracovné prostredie z boku k oknu. Nikdy nepracujte oproti väčšiemu svetlu, zničí to váš zrak.
  • Obrazovka – musí byť vo výške očí, aby ste nemuseli ohýbať krk. Rovný krk treba dodržiavať aj pri čítaní dokumentov alebo pri používaní mobilu.
  • Klávesnica a myš – ramená neťahajte k ušiam a udržujte ich v rovnakej výške. Ak máte možnosť oddeliť klávesnicu a myš od obrazovky, nastavte si ideálnu výšku pre lakte, ktoré by mali byť v uhle 90 stupňov. Chodidlá majte vždy na zemi, zbavte sa zlozvyku prekladania nôh.
  • Dajte zbohom posteli – ak obyčajná stolička je pre dlhodobé sedenie zlá, posteľ je tá najhoršia možnosť pre kríže a dolnú časť chrbta. Ak už nemáte inú možnosť, použite posteľ ako stôl a posaďte sa do tureckého sedu na podložku na zemi. V tom najhoršom prípade si zaobstarajte aspoň stolík do postele pre váš notebook. Dolnú časť chrbta podložte malým vankúšikom a oprite sa o rám postele.
  • Striedanie polôh – statické sedenie spôsobuje veľkú záťaž nielen chrbtici, ale aj vnútorným orgánom. Striedajte státie a sedenie, pravidelne si robte prestávky, prejdite sa po byte, dajte si kávu na balkóne alebo si nachvíľu vystrite chrbát na podložke. Nikdy neseďte dlhšie ako hodinu, okrem bolestí chrbta a končatín si zvyšujete aj riziko kardiovaskulárnych chorôb! Naše telo potrebuje pravidelné prekrvovanie a všetky orgány potrebujú dostatok kyslíka pre správne fungovanie.
  • Natiahnite si chrbát – pravidelné vstávanie, krátke a jednoduché cviky bez pomôcok, minimum času a veľa zdravotných benefitov; to všetko ponúka program NoPainOffice. Zapojte sa do programu NoPainOffice a už po pár dňoch uvidíte prvé výsledky. Nemusíte sa prezliekať ani sa dlho chystať. Krátke videá a cviky počas práce vám prinesú neuveriteľné množstvo zdravotných benefitov. Zbavte sa bolesti chrbta a užívajte si prácu z domu naplno!

Urobte si plán

Máte v práci stále za chrbtom šéfa, ktorý kontroluje každý váš pohyb? Využite prácu z domu! Home Office je konečne možnosť, kedy môžete počúvať svoje telo a prácu prispôsobiť vašim potrebám. Nemusíte sa obmedzovať na klasickú pracovnú dobu od 9 do 17. Využite túto príležitosť a buďte svoji vlastní manažéri. Ste produktívnejší skoro ráno alebo neskoro večer? Dôležité je urobiť si plán, aby ste sa nedostali k workoholizmu. Konečne nemusíte pracovať 8 hodín vkuse, jednotlivé úlohy si rozdeľte pomedzi domáce práce, varenie, deti, šport, nákup, prechádzku či iné pohybové aktivity.

Zázračný všeliek nielen na prácu z domu

A nakoniec vám prezradíme liek, ktorý je tak starý ako ľudstvo samé. Vitamín D! Čerstvý vzduch a slniečko, aj keď je skryté za mrakmi, je pre prácu za počítačom extrémne dôležité. Zaraďte do svojho každodenného programu aspoň krátku prechádzku. Nielen že pomôže vášmu telu a zdraviu, ale prídete na nové myšlienky, zlepšíte si náladu a zvýšite svoju produktivitu. Možno namiesto 8 hodín práce vám bude stačiť pracovať len 5! Spolu s programom NoPainOffice tak budete mať svoje zdravie pod kontrolou a bolesti chrbta čoskoro začnú miznúť. Urobte zo svojho domova nielen šťastné miesto pre oddych a rodinu, ale aj šťastné miesto pre príjemnú prácu bez bolesti a stresu. A hlavne, nehrbte sa!