SK EN CZ DE

Práca v stoji: klady a zápory, ktoré je potrebné zvážiť

5 minút čítania

Za sedavý životný štýl sa považuje sedieť šesť a viac hodín denne. Dlhodobé sedenie sa spája s ohromujúcou, až o 50 % vyššou úmrtnosťou v porovnaní s ľuďmi, ktorí viedli aktívnejší životný štýl. Ani tento údaj nás však dostatočne neodrádza od pasivity. Každý štvrtý obyvateľ západného sveta pripúšťa, že denne sedí osem a viac hodín. Z veľkej časti za to môže sedavá práca. Podľa American Heart Association iba 20% pracovných síl má skutočne fyzicky aktívne zamestnanie, sedavé zamestnanie sa za posledné roky takmer zdvojnásobilo.

Pracovné prostredie je dnes často navrhnuté tak, že skôr pohybu bráni a nepodporuje ho. Jedným z riešení je aj implementácia vysokých stolov. Vyššie stoly sú vhodné na prácu v stoji a pri správnom používaní dokážu zlepšiť zdravie i kondíciu. Práca v stoji však nie je všeliekom, má svoje plusy a mínusy. Prečítajte si o výškovo nastaviteľných stoloch na pracovisku. Aké sú výhody a nevýhody práci v stoji? Je to vhodné riešenie práve do vašej kancelárie?

VÝHODY

Lepšia pozornosť a zameranie

Dlhodobý nedostatok pohybu a sedenie spôsobuje menšie prekrvenie mozgu, a teda pocity únavy a spomalenie pracovného nasadenia. Práca v stoji nás dokáže prebudiť a udržiavať pozornú a sviežu myseľ. Niektoré štúdie dokonca preukázali, že práca v stoji môže zlepšiť tvorivosť a poznávanie, zatiaľ čo sedenie môže brániť mozgu myslieť tvorivo. Náš srdcový rytmus sa v stoji zvyšuje, čím narastá aj naša bdelosť. Státie nám teda umožňuje efektívnejšie sa sústrediť na úlohy.

Zvýšená energia a produktivita

Schopnosť sústrediť sa nie je jediné, čo zvýšená srdcová frekvencia dokáže. Chcete byť v práci produktívnejší? Postavte sa! Zamestnanci, ktorí pri práci stoja, sa cítia viac nabitý energiou, a teda sa im pracuje rýchlejšie a jednoduchšie. Postavte sa k svojmu počítaču a získajte príliv energie i produktivitu. Ukážte, čo je naozaj vo vás a darujte si možnosť získať kreatívne riešenia na pracovné otázky.

Lepšia angažovanosť a komunikácia

Práca v stoji je dynamická a samotní zamestnanci v kanceláriách tvrdia, že sa cítia viac zapojení. Jednoduchšie vznikajú nové interakcie, pracovníci lepšie komunikujú a atmosféra býva často viac priateľská.

Znížené riziko obezity a cukrovky 2. typu

Pohyb a striedavá práca v stoji pomáha zrýchľovať metabolizmus a spaľovať o niečo viac kalórií, čím sa znižuje riziku obezity. Tá samotná vedie k ďalším závažným zdravotným problémom. Keďže sedavý životný štýl je hlavným prispievateľom k cukrovke 2. typu, práca v stoji tiež môže pomôcť znížiť riziká pre toto závažné ochorenie. Výhody získavajú aj pracovníci, ktorí už trpia cukrovkou. Striedavé státie pomáha efektívnejšie riadiť hladinu cukru v krvi. Činnosť potrebná na státie je spojená aj s redukciou tukov a cukrov. Pre zamestnávateľov sa to môže prejaviť znížením absencie a redukciou nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Znížené riziko kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny

Chôdza aj pohyb sú vždy lepšie ako obyčajné státie. To je zrejmé každému. Práca v stoji je však prvý významný krok pre minimalizáciu rizika srdcových chorôb a rakoviny. Súvislosť medzi dlhým obdobím sedenia a významným zvýšením rizika srdcových chorôb i niekoľkých druhov rakoviny je dokázateľná množstvom vedeckých štúdií. Celkovo lepšie zdravie a dlhší život Práca v stoji môže skutočne viesť k dlhšiemu životu. Dlhodobé sedenie je úzko spojené s predčasným úmrtím, a to až o 50 %. Každý pohyb sa počíta a striedavá práca v stoji je ideálny prvý krok.

NEVÝHODY

Nikdy nie je vhodné ísť do extrému. Pokiaľ ide o zdravie, platí to dvojnásobne. Naše telo nie je prispôsobené dlhodobému sedeniu, ale ani dlhodobému státiu. Všetkého veľa škodí, preto je ideálna rovnováha aj v práci. Pri dlhodobom státí takisto vznikajú nevýhody a zdravotné riziká. Aby ste sa týmto rizikám vyhli, vyskúšajte kvalitný program NoPainOffice, ktorý ponúka množstvo cvikov, tipov a ďalších možností pre zdravie zaneprázdnených ľudí. Akým rizikám sa pri neustálom státí vystavujete?

Boľavé nohy

Státie na jednom mieste sa líši od sedenia alebo pohybu. Pri dlhodobej práci v stoji je možné pociťovať únavu, bez pohybu trpia aj celé dolné končatiny. Opuch v chodidlách a lýtkach a kŕčové žily sú dva bežné problémy, s ktorými sa pri neustálom státí v práci dá stretnúť. Dajte si pozor na obuv! Podpätky sú pre vaše nohy ničitelia zdravia. Ak je súčasťou vašej práce povinnosť nosiť vysoké topánky, investujte do kvalitných podložiek, ktoré zmäkčujú plochu, na ktorej stojíte. V prípade, že vám to prostredie umožňuje, vyzujte sa. Postavte sa bosí na zem alebo v pravidelných intervaloch na špeciálnu podložku na chodidlá. Vaše nohy vám budú vďačné.

Problémy s notebookmi

Vysoké stoly pre prácu v stoji nie sú vždy najlepšou voľbou pre prácu na notebooku. Nie je totiž možné oddelene nastaviť výšku monitoru a klávesnice. Dobrá ergonómia si vyžaduje, aby krk bol zarovnaný s chrbticou a používatelia sa pozerali priamo pred seba na obrazovku. Lakte musia byť tesne pri tele a v 90- alebo 120-stupňovom uhle. Pri stole v stoji to nie je vždy možné, notebook býva často mimo ideálneho zorného uhlu používateľa. Vyriešiť sa to dá napríklad nastaviteľnými stolmi a širokouhlými zobrazovacími jednotkami, prípadne ergonomickými podložkami pod notebook.

Postoj a ergonómia

Výškovo nastaviteľné stoly môžu rovnako ako sedenie viesť k nesprávnemu držaniu tela, ktoré spôsobuje množstvo zdravotných problémov. Ergonomické nadstavenie je teda rozhodujúce. Ak sa chystáte inštalovať stojacie pracovné stoly na svojom pracovisku, uistite sa, že svojich zamestnancov poučíte o ich správnom používaní a úskaliach nesprávneho použitia.

Nie všetky pracovné priestory sú rovnaké

Nie každý typ práce za stolom môže prejsť k práci v stoji. Úlohy ako kreslenie či navrhovanie sa viac hodia k stolu na sedenie. Prevádzanie pracovného priestoru na plochu, na ktorú sa zmestí usporiadanie stojacieho stola, môže byť komplikovanejšie.

VHODNÉ RIEŠENIE

Ideálnym riešením pre pracovisko a pre vaše zdravie je zlatá stredná cesta. Je to stôl, ktorého pracovná výška sa dá meniť podľa potrieb pracovníka. V dnešnej dobe si môžete vybrať z celého spektra výškovo nastaviteľných stolov. Ovládanie zmeny výšky môže byť manuálne alebo elektrické. Najmodernejšie stoly si môžete spárovať s vašim telefónom a ovládať pomocou aplikácie. Každý zamestnanec si tak dokáže prispôsobiť svoj pracovný čas vlastnému zdraviu a kombinácii, a tak pravidelne striedať sedavý a stojací spôsob práce.