SK EN CZ DE

Autogény tréning

1 minúta čítania

Možnosti ako odolávať negatívnemu vplyvu stresu na naše telo a psychiku je viacero. Predstavte si efektívny spôsob ako riešiť stres a získať skutočné uvoľnenie. Autogénny tréning je technika, ktorá učí naše telo uvoľniť sa prostredníctvom našich slovných príkazov. V mysli príkazy vyslovujeme a smerujeme ich k určitým častiam tela. Autogénny tréning sa dá vysvetliť aj ako sebautvárajúce systematické cvičenie. Autorom je lekár Johannes H. Schultz. Autogénny tréning je založený na autosugescii, teda na fakte, že predstava, na ktorú sa sústredíme, ma tendenciu sa realizovať.

Účinky Autogénneho tréningu

Cieľom je dosiahnuť hlbokú relaxáciu a redukovať stres. Autogénny tréning pomáha prekonávať určité závislosti, znižovať stavy nervozity, úzkostlivosti, zvládať rôzne psychické a fyzické problémy cestou dosahovania vnútornej vyrovnanosti a pokoja, životnej pohody, koncentrácie, sebaovládania a sebaistoty.

Autogénny tréning pozostáva zo šiestich štandardných cvičení. Učíme sa cítiť teplo, tiaž, uvoľnenie a chlad v tele. Zvyčajne sa cvičí 2-3 krát denne po 10-15 minút. Postupným pridávaním ďalších cvičení a zdokonalením predchádzajúcich sa čas na každé cvičenie skráti (6 cvičení, 2-3 minúty na jeden). Cvičenia nadväzujú na seba. Relaxačný efekt pocítite už v prvých štádiách, postupne sa ale zväčšuje. Každý stupeň je nutné sa naučiť dokonale a postupne. Až po absolútnom ovládnutí jedného stupňa by ste mali prejsť na ďalší. Nechajte sa viesť prijemným hlasom pána Chudíka: