SK EN CZ DE

Stres a jeho zdravotné riziká

1 minúta a 26 sekúnd čítania

Dlhodobý stres je jednou z hlavných príčin vzniku niektorých kardiovaskulárnych chorôb. Prišli na to švédski vedci, ktorí skúmali 130 000 jedincov počas 27 rokov života. Stres je dnes našou takmer každodennou súčasťou. Čím sme starší, tým sa toho na nás viac kopí. Neustále nové životné udalosti a psychické traumy ako smrť či ochorenie milovaného človeka, prírodné katastrofy, dianie vo svete, násilie a iné sú súčasťou života. Externé dianie ťažko ovplyvníme, ale my si vieme dať pozor, ako na tieto situácie reagujeme. Nepriaznivé životné udalosti vedú k zvýšenému riziku závažných chorôb, hlavne kardiovaskulárnych ochorení, úrazov, infekcií a určitých autoimunitných chorôb. Dlhodobý stres dokonca skracuje život, preto je potrebné sa s ním naučiť správne pracovať.

Poruchy súvisiace so stresom zaraďujeme do skupiny psychiatrických porúch. Jedným z diagnostických kritérií je prítomnosť predchádzajúcej stresujúcej životnej udalosti. V závislosti od typu stresora, hlásených symptómov a ich trvania, sa tieto poruchy kategorizujú:

  • akútna stresová reakcia
  • posttraumatická stresová porucha (PTSP)
  • porucha prispôsobenia

Pre vznik prvých dvoch porúch je potrebná prítomnosť života ohrozujúcej traumatickej udalosti. Porucha prispôsobenia sa však vzťahuje na fyzické alebo psychické ťažkosti, tzv. adaptačné syndrómy, ktoré sú vyvolané identifikovateľnou a významnou zmenou života. PTSP je najťažšia a najrozšírenejšia forma poruchy súvisiaca so stresom. Vyznačuje sa opätovným prežívaním, vyhýbaním sa, negatívnym poznaním a náladou po traumatickej udalosti. Osoby s posttraumatickou stresovou poruchou majú zvýšený výskyt kardiovaskulárnych chorôb.

Stresové a psychosomatické účinky na celkové zdravie a konkrétne orgány je stále málo preskúmaná oblasť. Výsledky z existujúcich štúdií ale zatiaľ potvrdzujú predpoklady, že vzťah duševného zdravia a pohody je hlavným faktorom zdravia fyzického. Ak si svoje zdravie chcete udržovať, vyskúšajte jedinečný program NoPainOffice. Vďaka krátkym videám, cvikom a tipom môžete začať so zdravým životným štýlom už dnes. Potrebujete len malé odhodlanie a úplné minimum času.