SK EN CZ DE

Dýchanie

3 minúty a 28 sekúnd čítania

Myslíte niekedy pri bežných činnostiach na svoj dych? Viete, že spôsob dýchania môže vášmu telu prinášať priaznivé alebo škodlivé účinky? Pri sedavom spôsobe života je naše dýchanie zvyčajne plytké, nedostatočné a nesprávne. Naučte sa aspoň tie úplne základné informácie o svojom dychu. Ten totiž živí kyslíkom všetky naše vnútorné orgány. Aby sme boli zdraví a všetko fungovalo tak, ako má, musíme vedieť dýchať správne. Čo to vlastne znamená?

Dýchanie je definované ako výmena plynov medzi vonkajším prostredím a organizmom. Prezentuje sa rytmickým zväčšovaním a zmenšovaním objemu hrudníka. Poznáme vonkajšie dýchanie (pľúca) a vnútorné dýchanie (krv, tkanivá). Pri normálnom dýchacom procese vymieňame cca 0,5 litra vzduchu, pri maximálnom úsilí dokážeme nadýchnuť až 2,5 litra vzduchu!

Význam dychu v oblasti pohybu

Dýchanie a dychový stereotyp úzko súvisí so stabilizačnou funkciou tela, teda postúrou. Dýchanie a postúra sú vzájomne prepojené, nemožno ich od seba oddeliť. Ak máme zlý dychový stereotyp, máme aj chybnú stabilizáciu trupu. Výsledkom je preťaženie chrbtice a ostatných kĺbov. Bránica pracuje ako piest. Predstavte si brušnú dutinu ako barel plný viskózne tekutiny. Akonáhle do nej zatlačíte, zvýši sa brušný tlak vo vnúti, ktorý trup následne spevní. Vytvorí sa pevný rám pre svaly, ktoré umožňujú pohyb končatín. Pri nedostatočnej funkcii bránice musia spúšťové body stabilitu nahradiť tým, že bolestivo obmedzujú pohyblivosť. Na naše dýchanie vplýva množstvo faktorov. Nielen náš postoj tela, ale aj spôsob dýchanie o nás dokáže prezradiť veľa. Dýchanie sa mení automaticky u každého, kto trpí internou poruchou v brušnej dutine.

Dýchanie a psychika

Dýchanie je určitou podvedomou rečou našej psychiky. Spoznáme z neho úzkosť, dlhodobý stres, bolesť, ale aj radosť, nadšenie či nedočkavosť. Emočné ladenie v mimovoľných prejavoch funguje ako detektor lži. Dýchanie je veľmi dôležité pre diagnostiku každej choroby, keďže tieto podvedomé funkcie sa dejú automaticky. Hlavné účinky techník pomalého dýchania zahŕňajú činnosti autonómneho a centrálneho nervového systému, ako aj psychologický stav. Pravidelným a pomalým dýchaním vieme navodiť stav spätý so zvýšením pohodlia, relaxácie, sily a bdelosti. Vedomé pomalé dýchanie znižuje symptómy vzrušenia, úzkosti, depresie, hnevu a zmätenosti.

Bránica

Bránica je jeden z najväčších svalov tela. Bránica sa považuje za hlavný dychový sval. Táto kopula medzi brušnou a hrudnou dutinou sa pri nádychu splošťuje, preto nemôžeme dýchať, keď zdvíhame ťažké bremeno. Ako dychový sval sa podieľa aj na niektorých dejoch, ktoré naše telo chráni, napríklad pri kašľaní a kýchaní. Bránica sa zúčastňuje aj fonácie, čo je koordinovaný proces medzi bránicou a svalmi hrtana, pri ktorom sa v hlasivkách vytvára hlas. Odborná štúdia Mgr. Petra Bitnara ukázala, že porucha funkcie bránice spolu s poruchou funkcie chrbtice, a tým aj postúra, významne ovplyvňujú tlaky v pažeráku. Dýchanie má teda vplyv aj na chronické pálenie záhy, ktorým trpí až 40 percent ľudí. Takisto sa preukazuje spojitosť posturálnych funkcií s poruchami prehĺtania. Dokázateľné sú aj súvislosti poruchy bránice a poruchy vyprázdňovania, pohybom čriev, gynekologickými problémami a bolesťou chrbtice.

Hlavé typy správneho dýchania

Bráničné dýchanie

Pri bráničnom spôsobe dýchania sa pri nádychu aktivuje bránica (splošťuje sa), čím sa stláčajú vnútorné orgány smerom dolu. Pri nádychu sa napríklad oblička pohybuje niekoľko centimetrov dolu a pri výdychu sa pohybuje smerom hore. Dolná časť hrudnej dutiny a brušná dutina sa rovnomerne rozširujú. Pri fyziologickom bráničnom dýchaní sa nerozširuje iba brušná dutina, ale aj dolná časť hrudníka. Hrudná kosť sa pohybuje smerom dopredu, medzirebrové priestory sa rozširujú, dolná časť hrudníka sa rozpína do šírky, a súčasne aj predo-zadne. Pomocné dýchacie svaly (skalenové svaly, prsné svaly, horná časť trapézového svalu) sú relaxované.

Kostálne dýchanie (horný typ dýchania)

Pri kostálnom spôsobe dýchania sa hrudná kosť pohybuje smerom hore a hrudník sa len minimálne rozširuje. Medzirebrové priestory sa nerozširujú. Do nádychu sa zapájajú pomocné svaly. Spôsob dýchania sa odzrkadľuje aj na stabilizačnej funkcii chrbtice. Neschopnosť vykonať bráničný spôsob dýchania ukazuje na nedostatočnú, resp. porušenú súhru medzi bránicou a brušnými svalmi. Častým dôvodom je neschopnosť relaxácie brušnej steny (hlavne jej hornej časti).

Existuje viac typov správneho dýchania, záleží od činnosti a zdravotného stavu jedinca. Ideálne je aspoň pár minút denne venovať vedomému, pomalému a hlbokému dýchaniu na prekysličenie organizmu. Okrem fyzických benefitov pocítite aj zlepšenie nálady a pocity pohody. Aby ste už viac nezabudli venovať svojmu zdraviu pár minút (aj počas práce), pozrite si program NoPainOffice, ktorý okrem tipov a cvikov ponúka aj pravidelné pripomienky a množstvo ďalších výhod. Myslite na svoje zdravie a dýchajte pomaly a správne.