SK EN CZ DE

Krčná chrbtica

3 minúty čítania

Krk - alebo krčná chrbtica - je koordinovanou sieťou nervov, kostí, kĺbov a svalov. Úlohou krku je poskytovať podporu a mobilitu pre hlavu. Táto činnosť pri nesprávnom cvičení alebo jeho absencii vyvoláva bolesť. Bolesť krku je najbežnejšia u dospelých, ale môže sa vyskytnúť v každom veku. Asi 15% dospelých trpí bolesťou krku každé tri mesiace! Táto bolesť trvá najmenej jeden deň. Bolesť krčnej chrbtice sa môže prejaviť náhle, napríklad pri úraze, no aj pomaly a postupne, napríklad po rokov zlého držania tela. Existuje množstvo dôvodov, prečo bolesť krčnej chrbtice vzniká. Podráždenie pri nervových dráhach krku môže spôsobiť bolesť ramena, hlavy i ruky. Bolesť krku zvyčajne ustupuje v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov. Ak bolesť pretrváva dlhšie, je čas navštíviť lekára. Čo by ste mali o krčnej chrbtici vedieť?

Základ chrbtice

Pohyb dopredu, dozadu a krúživé pohyby sú umožnené vďaka páru facetových kĺbov, ktoré spájajú dva stavce. Medzi stavcami je disk (medzistavcová platnička), ktorý poskytuje odpruženie, rozostup a koordináciu. Nervové korene siahajú od miechy a vystupujú cez medzistavcové otvory v kostiach. Tie nájdete na ľavej a pravej strane chrbtice.

Krčná chrbtica začína v spodnej časti lebky a pozostáva zo série 7 stavcových segmentov s názvom C1 až C7. Spája sa s hrudnou oblasťou chrbtice na úrovni C7-T1. Väzy, svaly a šľachy pomáhajú krčnej chrbtici stabilizovať a pohybovať sa. Najčastejšou príčinou bolesti krku je nadmerné namáhanie jedného z týchto mäkkých tkanív. Tento typ zranenia sa zvyčajne uzdraví do jedného alebo dvoch týždňov. Výnimka prichádza v hornej časti krčnej chrbtice, ktorá poskytuje hlavne rotáciu pre lebku.

Rôzne problémy krčnej chrbtice môžu dráždiť nervový koreň alebo miechu, čo spôsobuje dlhodobú bolesť krku i neurologické problémy. Často ide napríklad o degenerovaný disk tlačiaci do nervu alebo kostný výbežok rastúci na facetových kĺboch, ktorý zasahuje do nervov.

Príznaky bolesti krku a ich rozsah

Bolesť krku môže byť malá a ľahko ignorovateľná, ale aj tak neznesiteľná, že zasahuje do každodenných aktivít. Bolesť krčnej chrbtice dokáže človeku brániť v obliekaní, umývaní, práci či v spánku. Ak táto bolesť povedie k stuhnutiu krku, rozsah pohybu je úplne minimálny, hovoríme o seknutí v krku. Trvanie bolesti krku sa bežne klasifikuje na:

  • Akútna bolesť – trvá menej ako 4 týždne
  • Subakútna bolesť – trvá 4 až 12 týždňov
  • Chronická bolesť – trvá 3 alebo viac mesiacov

Bolesť krku môže byť ostrá a zotrvávať na jednom mieste, alebo môže byť menej intenzívna a zasahovať širšiu oblasť. Niekedy bolesť postupuje až do hlavy, príp. je bolesťou hlavy sprevádzaná. Medzi ďalšie prejavy patria svalové kŕče v krku, v hornej časti chrbta, v okolí lopatky či prudká bolesť až brnenie, ktoré prechádza do ramien a rúk.

Každá bolesť je reakcia tela, ktorá sa nás snaží upozorniť na nejaký problém. Nie vždy však ide o banalitu. Občas nás len ofúkne a bolesť zmizne o pár dní. Nikdy to však neberte na ľahkú váhu! Niektoré príznaky a symptómy spojené s bolesťou krku môžu naznačovať vážne problémy ako poškodenie nervového koreňa či miechy, alebo možnú infekciu. Takéto diagnózy bývajú často sprevádzané vysokými teplotami, zimnicou, bolesťou a brnením v horných aj dolných končatinách, problémami s rovnováhou a koordináciou tela, či inými nepríjemnými príznakmi. V tomto prípade navštívte čo najskôr lekára, ktorý určí presnú diagnózu a nastaví liečbu. Čas tu odohráva dôležitú úlohu, každý deň sa počíta, preto odborné konzultácie určite neodkladajte. Pri traume, ktorá je spôsobená pádom alebo nehodou, je nutné vyhľadať pohotovostnú starostlivosť.

Ako na bolesť krku

Bolesť krčnej chrbtice možno zvyčajne zmierniť odpočinkom, priložením chladného obkladu alebo zlepšením držania tela. Niekedy sú potrebné lekárske zásahy ako lieky, fyzioterapia alebo injekčná terapia. Ak nepomáha žiadna z týchto alternatív a bolesť stále neustupuje, je čas zamyslieť sa nad chirurgickým zákrokom. Potenciálne riziká, výhody a možné alternatívy postupu vám lekár vždy dopredu vysvetlí. Aby ste sa týmto extrémnym riešeniam vyhli, vyskúšajte program NoPainOffice, ktorý vám ponúka pravidelné krátke videá na cviky do kancelárie. Prevencia je tá najlepšia voľba.