SK EN CZ DE

Meditačné dýchanie

2 minúty čítania

Dýchame, aby sme žili a aby naše orgány mali dostatok kyslíku na správnu funkciu. Okrem tejto nevyhnutnosti je však dýchanie úzko spojené aj s duševnými funkciami. Samotná neuroveda sa začína prikláňať k názoru, že meditácia a správne dýchanie má psychosomatické účinky na naše telo. Čo je to presne meditácia zo zdravotného hľadiska a ako nám dokáže pomôcť? Čítajte ďalej a naučte sa správne dýchať.

Vo východnej tradícii je akt dýchania podstatným aspektom väčšiny meditatívnych postupov. Považuje sa za rozhodujúci faktor pre dosiahnutie meditatívneho stavu vedomia samádhi. Slovo prána je označenie dychu, ale zahrňuje v sebe význam dych aj energia. Za energiu sa považuje vedomé pole, ktoré preniká celým vesmírom. Prána-Yama je doslovne stop, kontrola, ale znamená aj stúpanie a rozširovanie dychu. Ide o súbor dýchacích techník, ktorých cieľom je priama a vedomá regulácia jedného alebo viacerých parametrov dýchania ako sú frekvencia, hĺbka, pomer nádychu a výdychu. Pránájáma primárne súvisí s cvičením jogy, ale je aj dôležitou súčasťou meditatívnych postupov.

Heuristika uznáva, že dýchacie techniky sú hlboko zmiešané s kognitívnymi aspektami meditácie. Vo východnej kultúre je ich úloha pri dosahovaní zmenených stavov vedomia nespochybniteľná. V západnej kultúre sme si však taktiež vedomí priaznivých účinkov kontroly dychu na zdravotný stav. Moderné spôsoby odbúravania stresu ako wellness a relax si dávajú na správnom dýchaní záležať. U nás je kontrola dychu moderný poznatok, ktorému v minulosti západná veda nevenovala dostatok pozornosti. Až teraz sa začínajú skúmať účinky kontrolovaného čistého dýchania na nervové koreláty vedomia a na konkrétne duševné funkcie. Dokázaný je už vplyv dýchania na sústredenú pozornosť a na mentálne predstavy.

V západnej kultúre boli dýchacie techniky vyvíjané nezávisle od akejkoľvek náboženskej alebo duchovnej viery. V súčasnosti sa používajú hlavne na terapeutické účely (biofeedback, progresívna relaxácia, autogénny tréning). Tieto dýchacie techniky sa označujú ako stimulované dýchanie a sú založené na spomalení frekvencie dychu. Tempo dýchania sa spája s relaxáciou a pohodou, zatiaľ čo rýchle dýchanie je úzko späté so stresom a úzkosťou.

Ak sa cítite v strese alebo ste príliš zaneprázdnení, vyskúšajte modernú kancelársku meditáciu za 1 minútu. Nastavte si budík a sústreďte sa 1 minútu len na svoj hlboký dych. Budete prekvapení, ako vás tento krátky čas uvoľní. Pre viac tipov a ideálnych cvikov pre ľudí, ktorí nemajú čas si pozrite náš program NoPainOffice. Jednoduché a rýchle zbavenie stresu a napätia v chrbtici bez potenia sa v telocvični je ideálne riešenie pre starostlivosť o vaše zdravie. Vyskúšajte to ešte dnes!