SK EN CZ DE

Ako správne sedieť

4 minúty čítania

Pracujete v sede? Prvým krokom je sedieť správne. Ergonomická kancelárska stolička je nástroj, ktorý pri správnom používaní môže človeku pomôcť maximalizovať podporu chrbtice a udržať dobrú polohu tela pri sedení. Mať takúto stoličku však nestačí – naučte sa používať ju pre vaše zdravie. Prispôsobte kancelársku stoličku vlastným proporciám tela, aby sa vám sedelo pohodlne a znížilo sa preťaženie vašej chrbtice. Čítajte ďalej a my vám ukážeme ako na to.

Pokyny pre nastavenie kancelárskeho kresla

Nastavenie kancelárskej stoličky začína stanovením požadovanej výšky pracovného stola. Celková výška závisí od výšky osoby, ktorá bude kancelársku stoličku používať a od typu práce, ktorej sa bude na danom mieste venovať. Výška stola či pracovnej stanice sa môže značne líšiť, často môže vyžadovať rôzne umiestnenie kancelárskej alebo inej ergonomickej stoličky. Prvý krok je stoličku umiestniť k stolu. Ďalej ju nastavujte podľa svojich fyzických rozmerov a postupujte podľa zoznamu nižšie. Čo tým získate? Pohodlné pracovné prostredie, zdravšie sedenie a čo najmenšie namáhanie chrbtice!

1. Poloha lakťov

Pohodlne sa usaďte čo najbližšie k stolu, vaše ramená by mali byť rovnobežné s chrbticou. Ruky položte na pracovnú plochu. Ak lakte nie sú v uhle 90 stupňov, upravte výšku kancelárskej stoličky nahor alebo nadol.

2. Poloha stehien

Skontrolujte, či môžete prsty ľahko zasunúť pod stehno na prednú hranu kancelárskej stoličky. Ak tam prsty idú príliš ťažko, musíte svoje nohy podložiť nastaviteľnou opierkou na nohy. Ak ste nadmieru vysoký a štrbina medzi stehnom a stoličkou je širšia ako šírka prsta, zdvihnite stôl alebo pracovnú plochu, aby ste následne mohli zvýšiť výšku svojej kancelárskej stoličky.

3. Hĺbka stoličky

Sadnite si čo najhlbšie do stoličky a pokúste sa vložiť zaťatú päsť medzi lýtko a prednú časť kancelárskej stoličky. Ak to nemôžete urobiť ľahko, potom je kancelárska stolička príliš hlboká. Budete musieť nastaviť operadlo dopredu, prípadne vložiť bedrovú opierku (napr. vankúš alebo zvinutý uterák), v opačnom prípade by ste si mali zaobstarať novú kancelársku stoličku. Bedrová opierka kancelárskej stoličky je nevyhnutná na minimalizáciu zaťaženia (namáhania) chrbta. Nikdy neskĺznite ani sa nepredkláňajte dopredu v kancelárskej stoličke, pretože to vytvára väčší tlak na štruktúry v dolnej časti chrbta, najmä na medzistavcové platničky v driekovej časti chrbtice.

4. Úroveň očí

Zatvorte oči a pohodlne sa usaďte s hlavou smerom dopredu. Pomaly otvorte oči. Váš pohľad by mal byť zameraný na stred obrazovky počítača. Ak je obrazovka počítača vyššie alebo nižšie ako váš pohľad, musíte ju buď zdvihnúť, alebo znížiť, aby sa znížilo namáhanie hornej časti chrbtice.

5. Lakťová opierka

Nastavte lakťovú opierku kancelárskej stoličky tak, aby sa vaše ruky iba mierne zodvihli. Plecia by mali byt uvoľnené a nemali by úplné voľne visieť. Použitie lakťovej opierky na vašej kancelárskej stoličke je dôležité. Správne nadstavenie pomôže pri odľahčení pliec a krku, a taktiež zníži pravdepodobnosť skĺznutia zo stoličky smerom dopredu.

6. Poloha kolien

Častou chybou pri sedení je príliš ostrý uhol medzi stehnami a lýtkami, čo môže viesť k zhoršenému prekrvovaniu lýtok a tvorbe nepríjemných opuchov. Ideálny uhol je približne 90 stupňov.

7. Poloha chodidiel

Naše chodidlá bývajú opomínanou časťou nášho tela, pričom ich funkcia je nenahraditeľná. Ak je to aspoň trošku možné, vyzujte sa. Zvyčajnou súčasťou dress codu je úzka obuv, často na podpätku, ktorá výrazne prispieva k deformite a zhoršeniu prekrvenia chodidiel. Chodidlá by počas sedenia mali byť celou plochou na podlahe alebo podložke. Vhodným doplnkom sú akupresúrne pomôcky, ktoré chodidlo správne stimulujú.

8. Seďte správnym spôsobom

Myslite na to, že žiadna vec vaše zdravie nenahradí, predĺžené statické držanie tela jednoducho nie je pre chrbát prirodzené. Naopak, pri nesprávnom použití môžu byť luxusné kancelárske kreslá hlavným prispievateľom k svalovému preťaženiu a k problémom s chrbtom. Prečítajte si 8 tipov na správne sedenie. Na koniec však nie je nič, čo zlepší vaše zdravie tak ako správny pohyb. Ste neustále v zhone a nemáte čas na oddych? Program NoPainOffice sa o zdravie vášho chrbta postará. Trikrát denne dostanete výzvu k pohybu. NoPainOffice vám nebude brať veľa času, ponúka jednoduché riešenie, ako si natiahnuť chrbát priamo v kancelárii za stolom. Žiadne prezliekanie ani náročné cviky, pri ktorých by ste sa spotili. Napínanie svalov pomáha udržiavať voľné kĺby, väzy, svaly a šľachy. Krátke osvieženie pomocou videí z programu vám dodá energiu a pocit relaxu. Pridajte sa k NoPainOffice členom ešte dnes.

Alternatívy k tradičným kancelárskym stoličkám

Niektorí ľudia uprednostňujú aktívnejšie ergonomické stoličky, napríklad švédske kľačiace kreslo. Zatiaľ čo tradičná kancelárska stolička je navrhnutá na poskytnutie úplnej podpory, alternatívy pomáhajú propagovať dobré držanie tela bez podpory chrbta. Vyžadujú tiež aktívnejšie využitie vlastných svalov (napr. vyváženie, vzpriamenie). Ďalšou alternatívou sú dynamické podložky, ktoré je možné použiť na vašej stoličke. Stojí to len pár desiatok eur a vaše telo "núti" k pohybu. Ak máte poškodený chrbát úrazom či ochorením alebo iné zdravotné problémy, je vhodné sa so svojím lekárom porozprávať o použití jedného z týchto typov stoličiek.

Majme na mysli, že každému vyhovuje niečo iné. To, čo sedí vám, nemusí sedieť vášmu kolegovi a naopak. Neexistuje jediný typ kancelárskej stoličky, ktorý je optimálny pre všetkých. Existuje však pohyb. Riaďme sa podľa svojich individuálnych preferencií, dosiahneme tak maximálne pohodlie počas pracovného výkonu.