SK EN CZ DE

Druhy pohybu

Hýbať sa je zdravé! To vieme od detstva. Vyskúšali ste už všetky druhy pohybu? Dokonca aj vrcholoví športovci majú často zdravotné problémy a preťaženú jednu časť tela, keďže trénujú len určitý druh športu. Naše orgány potrebujú dostatok kyslíka, ktorý získavajú pri pohybe. Fascie v tele si na rôznorodé športy špeciálne potrpia. Skôr ako sa vyberiete vyskúšať si všetky druhy športu, myslite na svoj zdravotný stav. Nikdy nechoďte do bolesti. Poznáte všetky druhy pohybu človeka a jeho tela?

Druhy pohybu človeka

1. Prirodzený pohyb

Sem patrí naša každodenná činnosť. Chôdza, sedenie, vstávanie, ležanie, prirodzený pohyb končatín a celého tela. O tento pohyb by sme sa mali snažiť čo najčastejšie, aby naše svaly nezabudli na svoje funkcie.

2. Mierna aeróbna aktivita

Medzi mierne aktivity radíme také, ktoré dokážeme robiť dlhšiu dobu, ale možno sa trochu zapotíme. Týmto aktivitám by sme sa mali venovať minimálne 4-5 x v týždni. Posilníme si tým naše srdiečko a okysličíme vnútorné orgány. Patrí sem napríklad rýchla chôdza, jazda na bicykli, korčuľovanie, turistika, tanec, ale aj kosenie trávy.

3. Energická činnosť

Pokiaľ máte zdravé telo a žiadne kardio-vaskulárne problémy, aspoň 1-2 x do týždňa skúste dať svojmu telu zabrať. Táto záťaž vás odvďačí vypracovanými svalmi, silou, nárastom energie a dobrej nálady. Behanie, plávanie, aerobik, švihadlo, športy ako futbal, hokej, gymnastika a bojové umenia patria medzi energické činnosti.

4. Náročné aktivity

Dlho ste nešportovali? Určite nezačínajte týmito aktivitami. Sú vhodné pre ľudí, ktorí sú fit a dlhodobo trénujú. Zdvíhanie váh, kruhový tréning, šprint či hodiny spinningu sú určené pre športovcov. Ak sa cítite vo forme, vyskúšať to môžete, ale nezabudnite sa dopredu poriadne zahriať a natiahnuť.

5. Posilňovanie

Naopak od predošlej skupiny, silové cviky sú vhodné pre každého, musíte si ich len prispôsobiť svojmu stavu. Už bežné aktivity ako nosenie ťažkých vecí, nákupných tašiek i detí sa počíta medzi silové cviky. K tomu si môžete zacvičiť jogu, pilates, taj-či alebo si dať pár brušákov, klikov a drepov. Každý sval v tele si zaslúži vašu pozornosť.

6. Strečing a naťahovanie

Svaly netreba len posilňovať, ale aj natiahnuť. Pravidelný strečing zahrňte do svojho denného programu. Ak sa nedonútite k žiadnemu športu, strečing je minimum, ktoré pre svoje telo môžete urobiť. Pokiaľ nemáte čas a priestor na cviky, zapojte sa do programu NoPainOffice pre zaneprázdnených ľudí. Vďaka krátkym videám sa natiahnete kedykoľvek a kdekoľvek, aj priamo pri práci za stolom.

Druhy športu

Hľadáte inšpiráciu na nové športy? Ktoré sú vaše obľúbené? Potešte seba a svojich blízkych novými kreatívnymi aktivitami. Šport je spojenie zábavy a pohybu, využite to.

  • Individuálne športy (lyžovanie, lukostreľba, beh, box, šachy, šípky, bicyklovanie, potápanie, golf, gymnastika, trampolína, jazda na koni, plávanie, bojové umenia, korčuľovanie, horolezectvo, tanec, joga, aerobik, zumba, skateboarding, surfovanie, vzpieranie, kajaky a pod)
  • Športy v páre (bedminton, preťahovanie, pretláčanie, tenis, stolný tenis, všetky loptové hry a individuálne športy môžete trénovať aj v páre)
  • Tímové športy (bowling, futbal, florbal, hádzaná, hokej, basketbal, kriket, volejbal, vybíjaná, vodné pólo a pod)
  • Extrémne športy (base-jumping, bungee-jumping, paragliding, parkour, parašutizmus, splavovanie, lezenie bez lana, jaskynné potápanie, rafting, a pod)

Základné druhy pohybu tela

Z anatomického hľadiska naše telo dokáže divy a občas to vyzerá, že telo nemá hranice. Stačí sa pozrieť na profesionálnych gymnastov. Niektorí akoby mali gumené kosti. V skutočnosti je to otázka pravidelného tréningu. Poznáme tieto základné pohyby tela:

  • Flexia / ohyb – zmenšuje uhol medzi dvoma kosťami (napr. ohyb v kolene)
  • Extenzia / predĺženie – opak ohybu. Narovnáva, a teda zväčšuje uhol kĺbu (napr. pohyb hornou končatinou dozadu)
  • Rotácia – celá končatina sa pohybuje okolo stredovej osi v smere alebo v protismere hodinových ručičiek
  • Abdukcia – pohyb smerom od stredovej čiary tela (napr. pohyb ruky vbok pri dlani otočenej dopredu)
  • Addukcia – pohyb smerom k stredovej čiare tela; opak abdukcie
  • Cirkumdukcia – všetkých 5 predošlých pohybov dokopy (napríklad pri točení celej hornej končatiny)
  • Protrúzia – pohyb dopredu (napr. sánka)
  • Retrúzia – pohyb dozadu; opak protrúzie
  • Elevácia – pohyb nahor (napr. zdvihnutie ramena)
  • Depresia – pohyb nadol; opak elevácie