SK EN CZ DE

Stres a jeho vplyv na zdravie

2 minúty a 19 sekúnd čítania

Psychika vplýva na naše zdravie. Naše nálady sú ovplyvnené hormónmi v tele. Psychologický stres vypúšťa do tela toxíny a má nepriaznivý vplyv na naše fyzické i duševné zdravie. Ako presne sa stres v našom tele prejavuje?

Kardiovaskulárny systém

Stres sa výrazne podieľa na patogenéze koronárnych srdcových chorôb a na výskyte akútnych infarktov myokardu. Osoby, ktoré sú vystavené vysokému stresu, majú menšiu pravdepodobnosť prežitia srdcových príhod. V medzinárodnej štúdii, do ktorej sa zapojilo 52 krajín, sa skúmal vzťah psychosociálnych faktorov k riziku infarktu myokardu. Psychosociálny stres bol hodnotený štyrmi jednoduchými otázkami o strese v práci, doma, finančnom strese a napätia z významných životných udalostí. Pýtali sa na rok pred infarktom. Ľudia s infarktom myokardu hlásili vyšší výskyt všetkých štyroch stresových faktorov.

Imunitný systém

Zmeny v imunitnom systéme vyvolané stresom sú široko známe. Osoby s vysokou hladinou stresu majú väčšiu pravdepodobnosť k infikovaniu. Akútne stresory (trvajúce minúty) sú spojené s potenciálne adaptívnou reguláciou niektorých parametrov prirodzenej imunity a znížením niektorých funkcií špecifickej imunity. Bežné stresory (napríklad skúšky) majú tendenciu potláčať bunkovú imunitu pri zachovaní humorálnej imunity. To znamená, že časť imunity je sprostredkovaná protilátkami. Chronické stresory sú spojené s potlačením bunkovej aj humorálnej imunity.

CNS

Aj centrálny nervový systém je narušený počas neprimeraného stresu. Stres vyvoláva duševné príznaky, vrátane kognitívnych porúch, demencie a nadmernej únavy. Stres má priamy vplyv na zdravie, napr. v prípade dysregulácie hormonálnych osí. Stres má výrazný vplyv na štruktúru a funkciu mozgu, hoci základné mechanizmy sú stále nedostatočne pochopené. Posledné štúdie naznačujú, že molekuly adhézie neuronálnych buniek nadrodiny imunoglobulínov - NCAM a L1 - sú dôležitými mediátormi účinkov stresu na mozog.

Nadváha

Stres súvisí s poklesom fyzických funkcií v priebehu času. Môže spôsobovať obezitu, ktorá prispieva ku kardiovaskulárnym chorobám. Psychosociálny stres a nedostatok spánku sú bežnou súčasťou modernej spoločnosti. Stresom indukovaná hyperkortizolémia (dlhodobý nadbytok hormónu kortizol) v prostredí neobmedzeného prísunu potravy podporuje obezitu. Chcete sa nadváhe vyhnúť? Obmedziť stres môžete aj pomocou programu NoPainOffice. Pozrite si krátke videá s jednoduchými cvikmi, ktoré zvládnete aj počas Zoom telefonátu v práci.

Sociálne správanie

Ďalším faktorom stresu je jeho negatívny vplyv na životný štýl človeka. Znížená pracovná schopnosť, obmedzená fyzická aktivita a častejšie sedenie je typické stresové správanie. Patrí aj medzi to vaše? Únava pri strese je veľmi rozšírená. Spôsobuje vážne narušenie kvality života.

Zotavenie po cvičení

Pri chronickom strese sú často pozorované oneskorenia v zotavení po cvičení a tlmené svalové a nervové adaptácie. V prvej hodine po namáhavom odporovom cvičení stres a vnímanie stresových situácii znižujú schopnosť zotavenia svalovej funkcie, ale zato nie psychologické reakcie.

Náklady na zdravotnú starostlivosť

Ľudia vystavení vysokému riziku celkového zdravia, stresu a jeho následkov (najmä obezity) majú niekoľkonásobne väčšie výdaje na zdravotnú starostlivosť ako zdraví jedinci s aktívnym životným štýlom. Peniaze by nemali byť najväčšia motivácia zdravia a prevencie, ale určite patria medzi tie hlavné. Skúste do svojho života zapojiť trochu pohybu alebo aspoň základné antistresové techniky. Vaše zdravie sa vám poďakuje.