SK EN CZ DE

Typy bolesti chrbta – kedy navštíviť lekára?

3 minúty a 30 sekúnd čítania

Čas od času zabolí chrbát aj zdravého človeka. Podľa štúdií až 4 z 5 ľudí trpelo niekedy bolesťami chrbta. Tá je ovplyvnená svalmi, kosťami a nervami v chrbte. Aké typy bolesti pociťujeme v chrbte a z čoho vznikajú? Viete, kedy je čas navštíviť lekára a poradiť sa s odborníkom?

Diagnostika bolesti chrbta

Spoznať pôvod bolesti a určiť správnu diagnózu môže stopercentne len lekár. Najdôležitejšiu úlohu pri diagnostike zohráva miesto bolesti, závažnosť a sprievodné príznaky. Krčná, hrudná a bedrová chrbtica patria medzi najviac zasiahnuté oblasti. Tupá bolesť, ktorá zabraňuje pohybu, sa väčšinou týka svalov, pocit pálenia a bodania je spojený s nervovým systémom. Náhla bolesť, ktorá ovplyvňuje pohyb tela, môže vzniknúť aj zo zlomeniny stavcov alebo z nepravidelne tvarovanej chrbtice. Ďalšia klasifikácia podľa dĺžky trvania príznakov hovorí o akútnej a chronickej bolesti. Akútnu bolesť pociťujeme na jednom mieste ako pichanie do svalu, obmedzuje našu pohyblivosť a trvá od pár hodín až do niekoľkých týždňov. Pri správnej liečbe sa dá úplne odstrániť. Za chronickú bolesť chrbta považujeme takú, ktorá trvá viac ako 5 mesiacov. Často sa postupne zhoršuje a jej liečba je náročná. Množstvo pacientov s chronickou bolesťou chrbta sa s ňou musí naučiť žiť, pomáhajú lieky, náplasti, masti, obstreky, masáže, kúpele a rehabilitácie. Odstrániť chronickú bolesť je náročné aj pre expertov, najlepšia možnosť je prevencia. Ľudia so sedavým zamestnaním majú až o 85 % väčšiu šancu na pociťovanie chronickej bolesti chrbta. Nikdy nie je neskoro s tým niečo urobiť. Ďalšie fakty podľa GSK (Global Pain Index):

  • 94 % dospelých pravidelne pociťuje bolesti chrbta
  • 82 % dospelých často trpí bolesťami dolnej časti chrbta
  • bolesť chrbta je celosvetovo najčastejšia príčina pracovnej neschopnosti

Prečo chrbát bolí?

Sedavé zamestnanie a práca na počítači je najčastejšou príčinou bolesti chrbta a civilizačných ochorení. Zlé držanie tela, poranenia a pády, nadváha a obezita, stres, genetická predispozícia, poškodené platničky a nádory patria medzi tie vážnejšie príčiny bolesti chrbta. Rýchla bolesť môže nastať pri nadmernom napínaní a zaťažení svalov a väzov v chrbte, napr. pri zdvíhaní ťažkých vecí alebo neprirodzených pohybov so záťažou. Ochorenia chrbta Pri pasívnom životnom štýle, nedostatku pohybu a tekutín vznikajú zdravotné problémy. Ako je na tom chrbtica? Cvičenie a prevencia sú naozaj dôležité. Toto sú najčastejšie ochorenia, ktoré spôsobujú bolesti chrbtice:

  • zápalové ochorenia ako artritída, spondylitída – Bechterevova choroba
  • nádor
  • infarkt myokardu
  • aneurysma brušnej aorty
  • zlomenina stavca
  • hernia medzistavcovej platničky (vyskočená platnička)
  • osteoporóza a osteoartróza
  • diskopatia (degeneratívne zmeny medzistavcových platničiek)
  • onkologické ochorenia chrbtice
  • pásový opar
  • zlepené fascie a ich nesprávne fungovanie
  • endometrióza
  • lumboischialický syndróm (ochorenie bedrovej chrbtice; vedie k ochrnutiu)
  • ischias (zápal sedacieho svalu)
  • syndróm cauda equina (ovplyvňuje spodnú časť miechy)
  • infekcie
  • vrodené ochorenia chrbtice

Bolesť hornej časti chrbta

Bolesť v hornej polovici chrbta často vzniká preťažením z cvičenia, poškodením alebo natiahnutím väzov a šliach. Krčná chrbtica je najviac ovplyvnená práve stresom a prácou za počítačom v nesprávnych podmienkach. Takáto bolesť neraz pokračuje až do hlavy a dlhodobo môže spôsobiť migrény. Bolesť dolnej časti chrbta Dlhodobé sedenie je tichý zabijak! Trauma, dvíhanie ťažkých predmetov, nadváha, ale aj fajčenie dokážu vyvolať bolesť spodnej časti chrbtice. Chôdza a plávanie na dolný chrbát majú extrémne priaznivé účinky. Aktívny životný štýl je pre udržanie dlhodobého zdravia nevyhnutný.

Iné orgány

Niekedy je problém v inej časti tela, ale bolesť sa prejavuje v oblasti chrbtice. Napríklad obličky sa nachádzajú blízko chrbtových svalov a často si tieto bolesti mýlime. Infekcia a poškodenie obličiek spôsobuje bolesť pod rebrami a na stranách chrbta. Môžete mať pocit, že bolesť ide zvnútra. Medzi najčastejšie sprievodné príznaky patria problémy s močením, horúčka a nevoľnosť. Aj pri tom najmenšom podozrení na problém s obličkami neodkladne navštívte lekára. Môže ísť aj o zlyhanie orgánu, kde každá hodina hrá svoju úlohu.

Kedy pri bolesti chrbta navštíviť lekára?

Prvá pomoc doma je odpočinok a liek proti bolesti. Ak po pár dňoch bolesť neustúpi, navštívte lekára. Sprevádza vašu bolesť aj nepravidelný tlkot srdca, ťažkosti s dýchaním či horúčka? K lekárovi choďte hneď teraz. Nebezpečné je tiež náhle chudnutie a priberanie, brnenie v končatinách, opuchy nôh a neustále sa zhoršujúce bolesti chrbta. Pokiaľ nejde o nádor alebo iné operovateľné ochorenie, fyzioterapeut a chiropraktik sú zázrační špecialisti, ktorí dokážu vaše telo od bolesti chrbta oslobodiť. Títo odborníci takisto vyvinuli na princípoch ergonómie špeciálny online program NoPainOffice pre osoby so sedavým zamestnaním. Bolesť je všeobecne nepríjemná a zasahuje do nášho každodenného života. Dá sa jej predísť krátkymi pohybmi a cvikmi, kdekoľvek ste a čokoľvek robíte. Zapojte sa do programu NoPainOffice a skúste sa takouto prevenciou bolesti chrbta vyhnúť, alebo ju nadobro odstrániť.