SK EN CZ DE

Večná mladosť bez bolesti so zdravými fasciami

Počuli ste už o fasciách? Stali sa fenoménom modernej doby. Čo je to fascia? Ako fascie uvoľniť? Môže fascia za bolesť chrbta? Myoskeletálna medicína a fyzioterapia sa týmito vláknitými spojovacími tkanivami zaoberá do hĺbky. Odborníci v tejto oblasti napríklad zistili, že napätie vo svalových vláknach pri bolesti chrbta sa zotavuje rýchlo. Pretrvávajúca bolesť je práve vo fasciách, ktoré svaly obaľujú.

Čo sú fascie?

Fascia je väzivová štruktúra, ktorá obaľuje svaly, orgány, cievy i nervy. Zabezpečuje prenos vzruchov, impulzov a vibrácií v tele. Dokonca aj náš mozog je pred otrasmi a poškodením chránený fasciou. Fascie tvoria približne 20 % ľudskej hmotnosti! Držia naše telo pohromade a ich zodpovednosťou je tvar našich vnútorných orgánov, prepojenie, postavenie, a dokonca dokážu zabrániť šíreniu infekcií v tele. Cez fascie komunikujú naše svaly s kosťami a prenáša sa energia. Pri správnom pohybe fascií svaly nie sú extrémne zaťažované, čo má vplyv na náš pohybový výkon.

Medzi najväčšie fascie v ľudskom tele patria tie lumbosakrálne nad krížovou kosťou. Tieto fascie pri nedostatku pohybu tuhnú, majú význam pre vzpriamený postoj človeka a dokážu spôsobovať svalovú dysbalanciu alebo skrížený syndróm (ťažkosti bedrovej chrbtice). Bolesti pohybového aparátu môže mať na svedomí zlepená fascia, ktorá sa prejavuje aj ako skrátenie a tuhnutie svalov. Aké sú hlavné 2 dôvody, ktoré fasciám v tele spôsobujú vážne ťažkosti?

  • Dlhodobé sedenie - každý dlhodobý pohyb naše telo formuje do stálej podoby. Ak celý deň sedíte, časom sa vaša chrbtica zakriví do C a nízka viskoelasticita medzistavcových platničiek pomaly vytvorí bolestivú herniáciu disku.
  • Nadmerný tréning – ak cvičíte do extrémov a opakujete každý deň tie isté cviky, nátlak sa vytvára na jednu časť tela.

Fascie a voda

Fascie sú tvorené z dvoch tretín vodou, ktorá ovplyvňuje pružnosť okolitých štruktúr a tkanív. Nedostatok vody má negatívny vplyv na regeneráciu, fascie sa stanú menej odolné voči mechanickému stresu ako je preťaženie, stres, nadmerný tréning a naše telo je náchylné na zranenia. Ak stres trvá dlho, kolagénové vlákna sa začnú rozpadať, fasciálne vrstvy sa začnú zhlukovať a my pocítime bolesť a obmedzený rozsah pohybu.

Pitie vody nestačí, tekutina sa musí dostať všade

Hydratácia je dôležitá, voda z pitia sa ale nikdy prirodzene k našim krehkým tkanivám nedostane. Vytvorte si vo svojom tele funkčný zavlažovací systém. K tomu potrebujete rôznorodý pohyb. Nemenný pohyb zvyšuje riziko opotrebovania kĺbov a systematicky dehydratuje fascie, keďže sa vždy zavlažuje iba jedna časť. Ak ste bežec, sila, ktorú prenášate do zeme, má väčší dopad na vaše kĺby a mäkké tkanivá. Nezabúdajte na strečing, vyskúšajte niekedy aj plávanie či tanec. Rôznorodosť je naozaj dôležitá.

Pohyb dokáže zastaviť starobný proces vysychania

Tiež ste sa zamýšľali, prečo niektoré slávne osobnosti vyzerajú večne mlado? Môže za to pružnosť! Chcete vyzerať mlado a krásne do vysokého veku? Nepotrebujete botox, potrebujete pravidelný pohyb a dostatok tekutín. Tak jednoduché! Tým totiž získate pružnosť a možnosť rôznorodého pohybu. Vaša pleť, ale aj všetky orgány, bunky a fascie budú elastické a okysličené.

Naopak, pri nedostatku pohybu fasciálne bunky produkujú nadmerné množstvo kolagénu a menej kyseliny hyaluronovej. Jej nedostatok sa prejavuje bolesťami chrbta, ramien, bedier a ďalšími časťami pohybového ústrojenstva. Našťastie tkanivo dokáže obnoviť svoju prirodzenú pružnosť, ešte nie je neskoro omladnúť a ozdravieť. Pokiaľ máte sedavé zamestnanie a málo času, zapojte sa do programu NoPainOffice. Vďaka pripomienkam sa viac nezabudnete natiahnuť, krátke videá a cviky sú ideálne riešenie na sedavú prácu bez bolesti.

Správne fungovanie fascií

Viete, že svoje zdravie ovplyvňujeme z veľkej časti my sami? Starajte sa o svoje fascie a nedovoľte, aby vás bolesť chrbtice či inej časti tela prichytila, keď to najmenej potrebujete. Správnym hlbokým dýchaním okysličíte všetky orgány v tele. Dostatkom tekutín zvýšite viskoelasticitu a zrýchľujete regeneráciu fascií. Zdravá strava, dostatok spánku, rôznorodý pohyb na čerstvom vzduchu a dobrá psychická kondícia vás udržia v tom najlepšom možnom zdravotnom stave. Ak na dostatok pohybu pri sedavom zamestnaní nemáte priestor, program NoPainOffice sa o vás postará. Udržujte si svoju fasciálnu sieť v zdraví a kráse.