SK EN CZ DE

7 jednoduchých antistresových techník

3 minúty a 14 sekúnd čítania

Čas od času každý z nás čelí stresujúcim situáciám, od drobných nepríjemností ako dopravné zápchy, až po vážnejšie starosti ako vážna choroba milovaného človeka. Bez ohľadu na príčinu, stres zaplaví vaše telo hormónmi. Srdce vám búši, dýchanie sa zrýchľuje a svaly sú napäté.

Táto stresová reakcia je normálnou reakciou tela na hrozivé situácie. Telo sa nás už od našich počiatkov snaží varovať pred hrozbou a nebezpečenstvom, kedysi to boli útoky zvierat či hrozby povodní, dnes sa stres zmenil napríklad na deadliny v práci či náročné situácie v každodennom živote. Nie je reálne sa úplne vyhnúť všetkým zdrojom stresu v našom živote, a ani by to nebolo správne. Stres môžeme tiež vnímať ako benefit a naučiť sa s ním pracovať pre vlastné dobro. Poznáte správne techniky ako reagovať na stres?

Jedným zo spôsobov je vyvolanie „relaxačnej reakcie“ prostredníctvom techniky, ktorú v 70. rokoch minulého storočia na Harvardskej lekárskej fakulte vyvinul kardiológ Dr. Herbert Benson. Relaxačná reakcia je opakom stresovej reakcie. Je to stav hlbokého odpočinku, ktorý sa dá vyvolať mnohými spôsobmi. Pravidelným cvičením si vytvoríte studňu pokoja, do ktorej sa môžete ponoriť podľa potreby.

My vám dnes predstavujeme 7 relaxačných techník, ktoré pomáhajú vyvolať relaxačnú reakciu a znížiť stres. Je niečo z toho už súčasťou vášho života?

1. Zameranie dychu

V tejto jednoduchej a účinnej technike sa nadýchnete dlho, pomaly a zhlboka. Tento spôsob poznáme ako brušné dýchanie. Keď dýchate, jemne odpájate svoju myseľ od rušivých myšlienok a vnemov. Dychové zameranie môže byť obzvlášť užitočné pre ľudí s poruchami príjmu potravy, aby im pomohlo zamerať sa na svoje telo pozitívnejším spôsobom a orgány okysličiť. Táto technika však nemusí byť vhodná pre ľudí so zdravotnými problémami ako sú dýchacie ťažkosti a zlyhávanie srdca.

2. Skenovanie tela

Druhá metóda spája zameranie dychu s progresívnou svalovou relaxáciou. Po niekoľkých minútach hlbokého dýchania sa sústredíte na jednu časť tela alebo skupinu svalov. Naraz psychicky uvoľníte akékoľvek fyzické napätie, ktoré tam cítite. Skenovanie tela môže pomôcť zvýšiť vaše povedomie o spojení mysle a tela.

3. Prehliadka so sprievodcom

Vyčarujte vo svojej mysli upokojujúce scény, miesta alebo zážitky. Predstavte si čokoľvek príjemné, čo vám pomôže relaxovať. Nájdite bezplatné aplikácie či online nahrávky upokojujúcich scén - stačí si vybrať snímky, ktoré vám prinášajú pocity pokoja, pohody a majú osobný význam. Sprievodné snímky či hudba posilní pozitívne videnie seba samého.

4. Meditácia všímavosti

Táto prax spočíva v pohodlnom sedení, sústredení sa na dýchanie a zameraní pozornosti vašej mysle na súčasný okamih. Buďte v prítomnosti. Minulosť a budúcnosť odložte na chvíľu nabok. Táto forma meditácie sa v posledných rokoch teší čoraz väčšej obľube. Výskum naznačuje, že môže byť užitočná pre ľudí trpiacich úzkosťou, depresiou a bolesťou.

5. Jóga, taj-či a čchi-kung

Tieto tri starodávne umenia kombinujú rytmické dýchanie so sériou postojov alebo plynulých pohybov. Fyzické aspekty ponúkajú mentálne zameranie, ktoré vám pomôže odvrátiť pozornosť od rozlietaných myšlienok. Starodávne cviky zvyšujú flexibilitu a rovnováhu. Cvičenie sa dá prispôsobiť každému zdravotnému stavu a kondícii, preto sa poraďte so svojím lekárom. Nikdy necvičte v bolesti a neprepínajte svoje sily. Rytmické pohyby so správnym dýchaním vo vás navodia neuveriteľné pocity pokoja. Vo východných krajinách ľudia veria, že denne dychovo-pohybové cvičenie dokáže predĺžiť život a zlepšiť jeho kvalitu, odrádza zlých duchov a škaredé myšlienky.

6. Opakovaná modlitba alebo afirmácia

Nemusíte byť nábožný, aby ste túto techniku vyskúšali. Ticho opakujete krátku modlitbu, pozitívnu frázu alebo afirmáciu pri nácviku dychu. Vyslovujte to, čomu sami veríte alebo chcete veriť.

7. Program NoPainOffice

Počuli ste už o tomto programe? NoPainOffice je komplexný návod na precvičenie tela, ktoré je zaťažované sedavým zamestnaním. Techniky z článkov a videí pomáhajú k vylepšeniu zdravia, ale aj k odbúravaniu stresu.

Nezabúdajte na rovnováhu. Odborníci odporúčajú kombináciu viacerých techník, aby ste zistili, ktorá z nich vám vyhovuje najviac. Snažte sa cvičiť aspoň 20 minút denne, hoci aj pár minút pomáha. Čím dlhšie a častejšie budete tieto relaxačné techniky radiť do svojho každodenného života, tým väčšie sú celkové výhody. Zmeňte svoj pohľad na stres a otočte ho na svoju stranu – vyskúšajte antistresové metódy a žite v pohode.