SK EN CZ DE

8 tipov na správne sedenie v práci

3 minúty a 30 sekúnd čítania

Dlhodobé sedenie na kancelárskej stoličke výrazne prispieva k vzniku bolesti chrbta alebo zhoršuje už existujúce zdravotné problémy. To pre nás nie je žiadna novinka. Často sme príliš zaneprázdnení a na zdravie myslíme, až keď sa začne ozývať. Stačí pár minút denne! Ak už musíte sedieť, seďte tým správnym spôsobom. Prečítajte si naše tipy, čo s tým môžete urobiť. Fungujú dokonca aj pre ľudí, ktorí nikdy nemajú čas.

Hlavným zdravotným problémom modernej doby je dlhodobé sedenie. Či už pri práci, v aute, za televíziou alebo kdekoľvek – statické držanie tela je tichý zabijak chrbtice. Sedenie zvyšuje napätie v chrbte, ramenách, pažiach a nohách. Dlhodobo tiež môže zvyšovať tlak na svaly chrbta a medzistavcové platničky, čo sa v konečnom dôsledku prejaví bolesťou. Chrbtica ovplyvňuje aj chod vnútorných orgánov. Zastavte to už dnes! Tu je 8 odborných rád, ktoré zmiernia zdravotné ťažkosti z dlhodobého sedenia:

1. Nastavte si kancelárske kreslo na mieru

Dbajte na správne pracovné prostredie. Nastavte si správnu výšku stola, stoličky i monitora podľa vlastných parametrov. Ak pracujete na počítači viac ako 4 hodiny denne, porozmýšľajte nad kúpou kvalitnej ergonomickej stoličky. Ako si vybrať tú správnu, a hlavne ako si stoličku správne nastaviť pre vlastné benefity, sa dočítate tu.

2. Podpora dolnej časti chrbtice

Najčastejším problémom býva bolesť dolnej časti chrbtice. Pri sedení by ste sa vždy mali cítiť pohodlne. Bolesti krížov dokáže zabrániť správne podloženie. Ak nemáte nastaviteľnú ergonomickú stoličku, zvážte vloženie menšieho vankúša medzi dolnú časť chrbta a stoličky.

3. Nehrbte sa

Od malička nás rodičia v hrbení napomínali. Máte teraz vystretý chrbát? Časté hrbenie vedie k problémom s krčnou a hrudnou časťou chrbtice. Pri hrbení sa prepracovávajú svaly krku, bolesť v hrudníku po dlhšej dobe môže vyvolať pichavú bolesť pri srdci. Utláčate si vnútorné orgány a pľúca, dýchate tak plytšie a orgány nemajú dostatok kyslíka, z čoho môžu vznikať ďalšie vážne ochorenia.

4. Pravidelné vstávanie od stola

Staré pravidlo, o ktorom všetci vieme, ale často ho ignorujeme. Každú hodinu sa postavte aspoň na 3-5 minút. Trošku sa natiahnite, prejdite pár krokov a v práci môžete pokračovať ďalej. K dodržovaniu vám môžu dopomôcť moderné fitness náramky, ktoré vás na dlhé sedenie upozornia. Ešte lepšia možnosť je zapojiť sa do programu NoPainOffice, ktorý vás okrem pripomienok k cvičeniu bude viesť k aktívnejšiemu sedeniu a celkovému zlepšeniu zdravotného stavu.

5. Zapojte sa do programu NoPainOffice

Dlhodobé preťažovanie chrbta v jednej pozícii je zlo, ktorému sa dá vyhnúť. Jednoduchým a rýchlym riešením je program NoPainOffice. Trikrát denne vám príde na e-mail upozornenie, aby ste sa rozhýbali. Hoci i malý POHYB by mal byť nevyhnutnou súčasťou vášho pracovného času! Všeobecne platí, že pravidelný pohyb a napínanie svalov počas celého dňa pomáha udržiavať voľné kĺby, väzy, svaly a šľachy. Navyše tým podporíte aj celkový pocit pohodlia a relaxácie, zvýšite si produktivitu a schopnosť sa sústrediť. V našom programe NoPainOffice k tomu získate aj tipy od odborníkov a prístup k jedinečným videám s jednoduchými cvikmi.

6. Oživte si sedenie fit loptou či prácou v stoji

Zmeny polohy pri sedení sú výborný spôsobom ako svojmu telu uľaviť. Máte v práci výškovo nastaviteľný stôl? Využívajte ho. Striedavá práca v stoji dokáže predísť bolesti chrbta. A čo tak fit lopta? Lacné riešenie, ktoré vás donúti mať vystretý chrbát a udržiavať rovnováhu. Vyhnete sa monotónnej polohe a zapojíte do sedenia viac svalov.

7. Časté telefonáty riešte cez headset

Ak je telefonovanie veľkou súčasťou vašej práce, používajte headset (slúchadlá s mikrofónom). Neustále nakláňanie hlavy k telefónu a neprirodzená statická poloha ruky vedie k dlhodobým bolestiam krčnej chrbtice a ramena.

8. Prispôsobte stravu svojmu životnému štýlu

Základom je dostatok tekutín – hlavne vody. Pri práci za počítačom často zabúdame na pravidelný prísun tekutín, ktorý zrýchľuje metabolizmus, vyživuje telesné orgány a pomáha pri chudnutí. Pite pravidelne, nie veľké množstvá vody naraz. Pasívny a sedavý životný štýl spomaľuje trávenie a spôsobuje bolesti brucha. Pri sedení telo páli len malé množstvo kalórií. Vyhnite sa ťažkým a mastným jedlám. Zaraďte do svojho jedálnička čo najviac ovocia a zeleniny, ktoré sú ľahko stráviteľné a v správnom množstve nenavýšia vašu hmotnosť. Zdravou stravou tiež vyživujete svoj mozog, bude sa vám ľahšie premýšľať a zvýšite svoju produktivitu.

Ako ste na tom vy? Koľko z týchto „sedavých“ pravidiel dodržiavate? Urobte aspoň toto minimum, aby ste dlhodobým sedením predišli vážnym ochoreniam. Čo tak si teraz zájsť na malú prechádzku? Chôdza je skvelý spôsob pohybu, ktorá podporuje zdravý prietok krvi v končatinách a v celom tele, čím prináša dôležité živiny do všetkých pohybových štruktúr. Natiahnite si chrbát s NoPainOffice a urobte prvý krok pre aktívny životný štýl so sedavým zamestnaním!