SK EN CZ DE

7 rád pre spríjemnenie času v kancelárii

3 minúty čítania

Či už pracujeme v kancelárii alebo z domu, je dôležité vytvoriť si prostredie, ktoré nám prináša radosť. Pri práci za počítačom strávime minimálne 1 700 hodín ročne! Pracovný úspech vo veľkej miere ovplyvňuje vlastná produktivita a psychická pohoda. Až 80 % chronických zdravotných problémov sa dá zabrániť zmenou pracovného štýlu. Poznáte overené triky, ako znížiť stres a spríjemniť si sedenie v práci?

1. Osobné pracovné prostredie

Ak to firemná politika dovoľuje, vytvorte si prostredie, kde sa budete cítiť príjemne. Zasaďte si kvet, o ktorý sa môžete starať. Pripnite si na nástenku svoj obľúbený citát. Máte radi vonné sviečky a tyčinky? Ak nie ste v otvorenom priestore, nič vám nebráni spraviť si z vlastnej kancelárie oázu pokoja. Pracovné prostredie prispôsobte nielen svojmu vkusu, ale aj telu. Nastavte si správne výšku stola a stoličky a seďte tak, aby práca neškodila vášmu zdraviu.

2. Flexibilná pracovná doba

Dohodnite sa so šéfom na flexibilnom rozvrhu. Každý má iný cirkadiánny rytmus, a teda je produktívny v rozdielny čas dňa. Možno máte deti alebo iné mimopracovné povinnosti, ktoré ovplyvňujú váš výkon. Nastavenie vlastnej pracovnej doby zvyšuje sústredenosť, produktivitu, znižuje stres a zamestnanci odvádzajú kvalitnejšiu prácu. Vaša spokojnosť je veľký prínos pre celú firmu. Rovnováha medzi pracovným a osobným životom je dôležitá. V opačnom prípade môžete čeliť workoholizmu alebo chronickej prokrastinácii.

3. Podporný systém kolegov

Sila priateľov a pozitívnych kolegov dokáže robiť divy. Socializácia v práci je pre naše psychické zdravie nevyhnutná. Nájdite si svoju krvnú skupinu a tešte sa zo spoločných úspechov. Naopak, vyhýbajte sa negatívnym ľuďom, ktorí ohovárajú, šíria klebety a neustále sa sťažujú. Negatívna energia ovplyvňuje naše zdravie.

4. Príjem živín počas celého dňa

Zdravá strava a dostatok tekutín je základ fyzickej i psychickej pohody. Zbavte sa šuplíka, kde skrývate sladkosti a nezdravé rýchle jedlá pod zub. Namiesto toho si každé ráno nakrájajte čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré budete mať počas da vždy po ruke. Budete prekvapení, koľko energie a dobrej nálady sa vo vás objaví! Príjem dostatku vody chráni naše orgány pred poškodením, vyplavuje z tela toxíny a škodlivé látky, a udržuje nás v kráse a mladosti. Obmedzte alkohol a cigarety. Spolu so sedavým životným štýlom je to pre naše telo tikajúca bomba chronických a civilizačných ochorení.

5. Rovný chrbát

Vystrite sa! Sedavá práca a dlhodobé nesprávne sedenie zvyšuje riziko vážnych ochorení ako je rakovina, cukrovka a kardiovaskulárne choroby. Program NoPainOffice je ideálne riešenie pre sedavé zamestnanie bez bolesti. Krátke cviky a videá môžete robiť priamo za stolom, nikoho rušiť nebudete. Nechajte si poradiť od odborníkov z medicíny a fyzioterapie. Aj keď nemáte čas, pár minút denne na zdravie neoľutujete. Natiahnite si chrbát a vyhnite sa chronickej bolesti chrbtice s NoPainOffice.

6. Zmena polohy a vstávanie

Až 13 štúdií za posledných 20 rokov preukázalo, že sedenie viac ako 8 hodín denne bez aktívneho pohybu má na naše zdravie rovnaké následky ako obezita a celoživotné fajčenie. Dávate si naozaj pozor? Len 2 minúty pohybu každú hodinu znižujú riziko predčasnej smrti o 33 %. A ak sa každú pol hodinu postavíte, znížite riziko predčasnej smrti až o 55 %. Tieto výsledky dosiahnete len v kombinácii s dostatočným príjmom tekutín, ktorá sa vďaka pohybu dostane ku každému orgánu. Dajte zbohom výhovorkám, zapojte sa do programu NoPainOffice, ktorý vás pravidelne na pohyb upozorní.

7. Dýchanie

Statické sedenie v jednej pozícii oslabuje dýchanie, čím sa do tela a orgánov nedostáva dostatok kyslíka. Pľúca a srdce musia pracovať dvakrát viac, aby okysličili organizmus. Pri nesprávnom postoji a hrbení sa môže chrbtica na orgány tlačiť. Dôležité je dýchať zhlboka a pomaly. Relaxačné techniky navodzujú dobrú náladu a znižujú stres. Nadýchnite sa.Statické sedenie v jednej pozícii oslabuje dýchanie, čím sa do tela a orgánov nedostáva dostatok kyslíka. Pľúca a srdce musia pracovať dvakrát viac, aby okysličili organizmus. Pri nesprávnom postoji a hrbení sa môže chrbtica na orgány tlačiť. Dôležité je dýchať zhlboka a pomaly. Relaxačné techniky navodzujú dobrú náladu a znižujú stres. Nadýchnite sa.